Amerika Birleşik Devletleri neden Lozan
Barış Antlaşmasını tanımadı?

Lozan Antlaşması Senato´ca reddedildi. Dışişleri Bakanlığının ve Amerikan hükümetini 1922´de Yunanlılar yararına işe karışmaya zorlamış olan nedenler, Senato üzerinde büyük etkiler yapmıştı. Bu etki yüzünden, kapitülâsyonları geri getirmeyen, Hristiyanlara cömertçe ayrıcalıklar vermeyen ve bağımsız bir Ermenistan yaratılmasını önleyen bir Türkiye antlaşmasına razı olunamazdı.
Fakat, antlaşma, durumun gerçekliğine dayanıyor ve bu gerçeklilik sürüp gidiyordu. Lozan görüşmeleri, bu gerçekleri açıklığa kavuşturmuş ve bunlar, görüşmelerde, taraf olanlarca kabul edilebilir resmî ve diplomatik deyimlerle anlaşmalara geçmişti.
Amerika’nın Orta Doğu politikasını tam olarak belirtmek kolay değildir. Bazıları, Wilson’un savaş dönemi politikası bir başarıdır, fakat sonrası olumsuz bir politika dönemidir, diyor. Sözgelişi, Barış Konferansı ve Amerika’nın Orta Doğu olaylarını etkileme girişimlerinde, Wilson politikası, kesinlikle bir sonuca ulaşamamıştır. Savaştan sonra, Orta Doğu düzenlemelerinin çoğu, Avrupa devletleriyle görüşülmüş ve bu düzenlemelere ulaştıran politik ilişkiler, yeni Türkiye ile olanın dışında, Ortadoğunun politik etkenlerine değil, Avrupa politikasına dayanmıştır.

Laurence Evans
Baltimore, John Hopkins Üniversitesi
Tarih Kürsüsü Profesörü

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789757651161
Yayın Tarihi :2003-03-01
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Türkiye'nin Parçalanması ve Abd Politikası; (1914-1924)
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :438
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Basım Yeri :İstanbul
Emeği Geçenler :
Yazar   : Laurance Evans
Çevirmen   : T. Alaya, N. Uğurlu, Ö. Uğurlu
İlgili Eserler