Ad nedir? Adın adlandırılanla ilişkisi nedir? Adlandırılmanın bir "doğa"sı var mı? Adların "doğruluğu"ndan söz edilebilir mi? Adları veren kim? Kutsal/köken dil hangisi?

Platon'un Kratylos adlı diyalogu hakkında söylenmemiş söz kaldı mı? Dili sorunsallaştıran hemen her düşünürün binlerce yıldır temas etmek zorunda kaldığı bu metin hakkında yeni bir söz söylenebilir mi? Metnin yorumcuları şimdiye kadar Platon'un ya doğalcı ya da uzlaşmacı olduğunu iddia ettiler; üçüncü yolcular ise onun ne doğalcı ne de uzlaşmacı olduğunu. Gökdemir İhsan'ın Dil ve İdea adlı kitabı ise bir dördüncü yolun imkânlarını soruşturuyor, Platoncu özgün bir dil felsefesine ulaşmaya çalışıyor.

Platon'un varlık ve bilgi hakkındaki görüşlerini idealar bağlamında gözden geçirmekle işe başlayan bu metin, binlerce yıldır kimselerin göremediği bir görüşe ulaşmaya değil,haklarında söylenmemiş söz kalmayan bu kavramları, üstlerine yüklenmiş bu devasa anlam kompleksinin altından çıkarmaya, metin merkezli daha yalın bir anlama kavuşmak amacıyla tasrih etmeye çalışıyor. Ek bölümde ise Müslüman dilbilimcilerin dilin kökeni hakkındaki tartışmalarını özetleyip bu verilerle Platon'un hem dil hem de ruh anlayışının uyuşma imkânlarını gözden geçiriyor.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786055976293
Yayın Tarihi :2018-05-17
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Dil ve İdea
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :123
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :150 X 205
Emeği Geçenler :
Yazar   : Gökdemir İhsan
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler