Döllenme anında basit bir mekanizmaya bağlı olarak belirlenen cinsiyet, toplumsallaşma sürecinde insan denen "toplumsal hayvan"ın başına bela olmuştur. Tarihsel süreç içinde iki cins arasında, dişinin doğurganlığına bağlı olarak gelişen işbölümü, kadın ile erkeğe toplumsal yaşam, kültür, psikoloji vb. alanlarda da tamamen ayrı roller biçti. Kural olarak biyolojik cinseyetle örtüşmesine -daha doğrusu ona tekabül etmesine- rağmen ondan ayrı bir kavram olan "toplumsal cinayet" işte bu tarihsel sürecin ürünüdür.
R. W. Connell´ın Toplumsal Cinsiyet ve İktidar başlıklı bu çarpıcı çalışması, toplumsal cinsiyet kavramının açıklanmasına bir giriş niteliğindedir. Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet ilişkilerine dair sorunları tarihten psikanalize, ekonomiden gündelik politikaya kadar çol çeşitli boyutlarıyla ele alan Connell, literatür incelemelerinin yanı sıra örnek olay çözümlemeleri ve istatistiklerle de zenginleştirilmiş bir çalışma sunuyor bizlere. Ancak bunun da ötesine geçerek cinsellik ve cinsiyet kavramlarını sosyal ve olitik teoriyle bütünleştirme, bu alandaki teorik çalışmalar içindeki yerlerine oturtma çabasına girişiyor.
Kadın ve Erkek olmayı nasıl öğreniyoruz? Toplumsal insiyet rolleri tarih içinde nasıl bir evrim geçirmiştir? Toplumsal cinsiyetler arasında böylesine bir eşitsiliğin kök salması, kadınların tarih boyunca ekonomik, kültürel, toplumsal ve siyasi yaşamda hep ikincil ve tabi konumda kalması, teknoloji öncesi toplumlarda biyolojik cinsiyetin kaçınılmaz sonucu mu olmuştur? Bir başka deyişle, vrensel bir yapı oluşturan ataerkillik toplumsal evrim sürecinde nsanlığın kaderi miydi? Yoksa pekala bambaşka bir gelişme de gerçekleşebilir miydi? Connell, bu sorunları tartışmaya açmakla kalmayıp ataerkilliğin tarihten silinmesi ve iki cinsin bütünleşmesine dayalı, tam anlamıyla eşitlikçi, demokratik, insanca bşr yapı kurulması için ezilen cinsin ve cinsel kategorilerin -kadınların, eşcinsellerin ve ataerkil cinsiyetçi katgarilerden "sapma" gösteren bütün grupların "önündeki açılımları da irdeliyor. Cinsiyet ilişkileri adece kadın - erkek ekseninde ele alınmayıp eşcinseller ve ataerkil siteme meydan okuyan diğer kategoriler de etraflı biçimde değerlendirilmekte; kadın ve eşcinsel kurtuluş hareketleri başta olmak üzere bu doğrultudaki örgütlenmelerin geçmiş kazanımlarının ve geleceğe önelik stratejilerinin bir değerlendirilmesi sunulmaktadır.
Toplumsal Cinsiyet ve İktidar´da, ekonomi ve politik temsil alanlarındaki eşitsizlikten ataerkil şiddete kadar çok geniş bir alanı ilgilediren cinsel politikanın değişim dinamikleri eleştirel bir gözle inceleniyor. Toplumsal cinsiyet ile cinselliği, bu alanlardaki geleneksel kabulleri sorgulayıp dönüştürme amacı doğrultusunda toplumsal / politik teorilerle bütünleştirmeyi deneyen Connell´ın kitabı, cinsiyet araştırmaları ve cinsel politika alanlarına ilgi duyan herkes için önemli ir kaynak olacaktır.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789755391939
Yayın Tarihi :2017-04-10
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Toplumsal Cinsiyet ve İktidar; Toplum, Kişi ve Cinsel Politika
Baskı Sayısı :3.Baskı
Sayfa Sayısı :464
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Emeği Geçenler :
Yazar   : R. W. Connell
Çevirmen   : Cem Soydemir
Grafiker   : Arslan Kahraman
Düzeltmen   : Sait Kızılırmak
Hazırlayan   : Özden Arıkan
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler