Sanatçı nedir?
Sanatçı, geniş bir mesleki kültür ve mesleki pratikle yoğrulmuş bir işçidir.
Sanatçı, mesleğini, hayatın akışı içinde gerçek yerine yerleştirebilen bir düşünürdür.
Sanatçı, kendini yenileyen, aşan, tutucu ve durağan olmayan, yapıcı bir güçtür.
Sanatçı, ülkesinin gerçeklerine ve koşullarına göre kendine bir yer seçmeyi bilen, ilerici namuslu aydındır.
Sanatçı, sevgisini namusuyla, yüreğini aklıyla yoğurmayı başaran, aydınlığa uzanan bir savaşçıdır.

Türkiye'nin ilk diplomalı tiyatro yönetmeni Yücel Erten, Akıntıya Kürek adını verdiği kitabında anılarını, sanatı, sanatçıyı anlatıyor. Mesleğinde yarım asrı geride bırakan Erten, Konservatuvar yıllarındanbaşlayarak, Devlet Tiyatroları deneyimlerini, yurtdışındaki eğitiminin ona kattıklarını ve sahneye koyduğu her yeni oyunda yaşadıklarını okurlarla paylaşıyor.

Uğradığı haksızlıklar, sanat dünyasına dair eleştirileri, mutlulukları, başarıları, hepsini yakından tanıdığımız kimi ışıklar içinde kimi hâlâ alkışlamaya devam ettiğimiz dostlarıyla gerçekleştirdiği, gerçekleştiremediği hayalleri...

Sadece Yücel Erten'in değil Türk Tiyatrosu'nun da anıları var bu kitapta. Bugünü anlamak, yarınlara yön vermek için dünü bilmek gerekir. Akıntıya Kürek, dünü dürüstçe, sözünü esirgemeden ve yargılamadan anlatıyor.

Yazar Hakkında:
Yücel Erten, 1945'de Muş'ta doğdu. ilk ve orta öğrenimini Antalya ve Ankara'da tamamladı. 1969 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nın Yüksek Devresini bitirerek; Ankara Devlet Tiyatrosu'nda stajyer sanatçı olarak göreve başladı. 1970 yılında kazandığı devlet bursu ile ihtisas öğrenimi yapmak üzere Federal Almanya'ya gitti. Essen Folkwang Yüksek Okulu'nda Reji Bölümü'nü bitirdi. Almanya'daki öğrenimi sırasında isviçre ile Almanya'da reji asistanlığı ve yardımcı rejisörlük yaptı.1974 yılında yurda döndü. Rejisörlüğün yanı sıra Ankara Devlet Konservatuarı ile çeşitli üniversitelerin Tiyatro Bölümleri'nde öğretmenlik yaptı. Ankara, istanbul, izmir, Adana, Antalya ve Trabzon Devlet Tiyatroları'nda; istanbul, izmit ve Eskişehir Şehir Tiyatroları'nda; Kent Oyuncuları, Tiyatro Stüdyosu, Öteki Tiyatro, AYSA, Tiyatro Bilkent, Ankara Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Pera, Cumhuriyet Sahnesi ile istanbul, Ankara, izmir ve Mersin Devlet Operaları'nda konuk yönetmenlik yaptı. Yurtdışında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Almanya, Makedonya ve Polonya'da oyunlar yönetti. 1992 Ekim'inden başlayarak 16 ay süreyle Devlet Tiyat-roları'nda Genel Müdürlük ve Başrejisörlük görevini yürüttü. Genel Müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti. 2000 yılında Devlet Tiyatroları'ndan kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Haziran 2002'den başlayarak 2 yıl İzmit Şehir Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmenliği'ni yaptı. Bu görevden uzaklaştırılmasından bu yana, serbest rejisör olarak çalışıyor. Erten, sahnelediği 80 oyunda, 7'si yurt dışında olmak üzere 40'ı aşkın ödülle onurlandırıldı. Oyun çevirileri ve sahne uyarlamalarının yanı sıra, ödenekli tiyatrolarımızın sorunlarına eğilen Devletin Tiyatrosu Olmaz (Mı?) adlı bir kitabı bulunuyor.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786050954463
Yayın Tarihi :2018-11-07
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Akıntıya Kürek
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :336
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 210
Emeği Geçenler :
Yazar   : Yücel Erten
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler